rodinný dům Přestavlky

adresa: Přestavlky
investor: soukromá osoba
projekt: 10 / 2003
realizace: 12 / 2004

vnější obvod 5,57 x 24,34 m
užitná plocha 112 m2

Mladí manželé zakoupili malý dům s velkým pozemkem na okraji malebné vesnice. Místo přestavby domku u silnice jsme jim navrhli postavit dům nový, ve svahu a s výhledem do kraje. Věděli jsme, že návrh musí být úsporný a proto jednoduchý. Přímo se nabízelo zapustit jednopodlažní podélnou hmotu na severní straně do terénní hrany a jižní průčelí nechat celé prosklené.

Do domu se vstupuje z jihu a také chodba k ložnici a dětským pokojům vede podél jižního prosklení. Oba dětské pokoje mají okna na sever, s chodbou je ale spojují široké posuvné dveře. Je tak možné užít si výhledu a částečně připojit chodbu k ploše pokojů. Sklon pultové střechy sleduje svah, její přesah pustí sluneční paprsky na prosklení jen mezi podzimní a jarní rovnodenností. V létě je jižní fasáda kompletně ve stínu, na Vánoce slunce svítí hluboko do dispozice.

Tepelné zisky se akumulují v podlaze z leštěného betonu a v masivních stěnách ze škvárobetonových tvárnic TESUZ. Plášť větrané dvouplášťové fasády je z desek CETRIS bez povrchové úpravy.